標題: Payza = AlertPay 網路銀行完全教學 [打印本頁]

作者: 思球嘜    時間: 2008-5-29 08:56     標題: Payza = AlertPay 網路銀行完全教學

之前許多點廣告的網站,原本是用palypal來支付錢的,可是因為paypal的有些政策關係,所以許多點廣告的網站,陸陸續續改以AlertPay來支付錢囉!

故想要靠點廣告賺點小錢的人就一定要知道AlertPayAlertpaypaypal一樣都是線上金流服務,唯一的不同是,paypal可以將paypal裡的錢轉至你在台灣的帳戶裡,而AlertPay目前並不支援台灣的銀行電匯,是郵寄美金支票。

也是就是說在填寫AlertPay時,將你的地址寫正確,以後領取AlertPay的餘額時,是直接收到美金支票喔!!

如何申請AlertPay?

首先,請到AlertPay的網站 -->申請AlertPay。點選最上方的【Sign Up

選擇AlertPay帳戶類型
選擇你要使用的帳戶類型,AlertPay帳戶有3種:一般帳戶(Personal Account)、高級帳戶(Personal Pro Account)和Secured 帳戶(Business Account)。Simon的議是申請一個高級帳戶(Premium Account),下面是3種帳戶的比較表:

填寫AlertPay申請表格(資料請務必填寫正確)
若不知道如何填寫你的英文地址,可至中華郵政查詢。中華郵政查詢英文地址

填寫完後,點擊"Next"按鈕。

輸入要進入AlertPay的mail密碼安全問題驗證碼

在此步驟填妥資料後按下【RegisterAlertPay就會發送一個驗證email到你填寫的電子郵件信箱中,只要等擊件中的連結就會帶引你到AlertPay的網頁,在該頁面中輸入密碼就可以完成email驗證。

填寫公司(顯示)名稱
在選擇好帳戶類型後你需要填寫公司(顯示)名稱(Company/Displayname),如果沒有公司就直接填入你的名字做為顯示名稱,再來就是選擇主要貨幣(Primarycurrency)如果沒有特別需求應該是選美金(USdollars),此外要再設定一組Transactionpassword(交易密碼),這個密碼不可以與你登入AlertPay的密碼相同,這個密碼是在你匯錢給別人或向AlertPay領錢時使用的。
如何領取AlertPay餘額
大家最關心可能是如何將AlertPay帳戶中的餘額領到手(Withdraw Funds),很可惜目前AlertPay不支援台灣的銀行電匯,目前只能跟他們申請郵寄美金支票(Check)。
你可以在後台的【Withdraw Funds】中申請郵寄支票Mail Check。但申請郵寄支票並不是免費的,每次郵寄支票都要付$2美金的手續費。

---> 申請AlertPay

作者: cold4cool4    時間: 2008-6-1 08:40

如果在香港,咁張check應該拿去那間銀行換?
作者: 思球嘜    時間: 2008-6-1 22:39

你自己邊間有銀行就去邊間lor~
作者: melodyng    時間: 2008-6-2 13:21

我想問下如果唔交住址証明同id copy會收到check嗎
因為在alertpay account入面見到話 become verify
作者: 思球嘜    時間: 2008-6-2 21:55

你交地壇佢地又點寄check比你啊!!
作者: melodyng    時間: 2008-6-3 14:49

如果冇住址證明咁點同埋ID COPY都要???咁樣信唔信得過

作者: 思球嘜    時間: 2008-6-3 21:25

咁可以分開submit的~ 不過如果事但一樣冇的都認唔到證!!
作者: melodyng    時間: 2008-6-4 16:37

但係我頭先去check過alertpay個網頁的Q&A
佢地話唔一定要交, 但係就高度推薦交law
交了就會提高保安
究竟點樣....
咁請問你交了未
作者: 思球嘜    時間: 2008-6-5 03:09

我就交左喇~

你要佢寄check比你就一定要係認證acc先得!!
作者: nonamed    時間: 2008-6-21 18:28

講返個句
我未18歲
水電煤氣費都唔係我交
點黎住址證明
ID code就可以影身份證.......
作者:      時間: 2008-7-4 14:12

咁麻煩不能直入銀行戶口...都係唔搞住了=.=
作者: 思球嘜    時間: 2008-7-5 03:43

ap可以直入咖, 咪同pp一樣咁複雜!
作者: chibi    時間: 2008-7-12 14:14

引用:
原帖由 nonamed 於 2008-6-21 18:28 發表
講返個句
我未18歲
水電煤氣費都唔係我交
點黎住址證明
ID code就可以影身份證.......
住址證明用屋企同你同姓氏既人既水電煤單都得架,
即係你姓陳, 張住址證明係你呀爸(都係姓陳)既就得架喇
我都係咁做, 認證左
作者: 思球嘜    時間: 2008-7-18 22:53

同姓就唔得, 一定要一樣名的~~
作者: 111    時間: 2008-7-20 18:43

作者: hoikittsang    時間: 2008-8-30 22:53

Photo ID
All four edges must be clearly visible. Submit the back of the ID if the expiration date is located on the back.

Proof Of Address

Proof of address must be a full page copy of a recurring, monthly statement from the last 3 months. Upload a clearly scanned monthly statement that has been mailed to you (not printed from the internet).

Ensure you have scanned a full page, not simply letterhead or a payment stub.

有什麼分別
作者: Whyyy    時間: 2008-8-30 23:15

上面系身證份
下面系住址證明

@[email protected]
作者: kenkit    時間: 2008-12-20 09:34     標題: 回復 10# 的帖子

me too
作者: rhearn    時間: 2009-1-31 01:14

搵人幫手轉做PP好似簡單D....
作者: wicl    時間: 2009-3-28 21:21

請問ap 現是是不是一定要認証才可以轉錢入銀行
作者: zzlaz    時間: 2009-3-31 23:04

AP 收款係唔係都會有手續費
作者: iam4    時間: 2009-5-23 22:06

請問 如果未夠18歲 俾唔比申請??
作者: rhearn    時間: 2009-5-26 15:31

請問係咪用AP過錢畀人有最低限額, 我試過過幾仙佢唔畀我過, 好似話至少要過1美元, 係RULE定係我個ACC有問題?
作者: zzlaz    時間: 2009-5-27 18:57

以我記得< 1 蚊以前的手續費係1蚊,即係無錢收-0-
好似交易點都要超過1蚊
作者: zzhkilled    時間: 2009-6-12 04:24

我的AP认证通不过,谁可以帮帮我的
作者: iam4    時間: 2009-6-12 14:46

問問!
請幫幫忙回答

我未夠18歲,但我申請帳號時 我報大咗, 我話我90年@@
咁我點提交ID Crad ??
可以幫手改圖??
住址證明我有!
直接影落來 上傳就得?
多謝!!
作者: pypy125    時間: 2009-6-12 15:39     標題: 回復 26# 的帖子

剛好我今天認證通過...
你說90年是指1990嗎?
你可以提交你的ID Card (不過最好正反兩面)
如果你想更迅速通過認證的話,你可以在你的ID CARD 旁邊註明英文
↑是某個大大教我的..
作者: iam4    時間: 2009-6-13 00:30

引用:
原帖由 pypy125 於 2009-6-12 15:39 發表
剛好我今天認證通過...
你說90年是指1990嗎?
你可以提交你的ID Card (不過最好正反兩面)
如果你想更迅速通過認證的話,你可以在你的ID CARD 旁邊註明英文
↑是某個大大教我的.. ...
對,我虛報了年齡,因為注冊的時候說不夠18歲不給注冊
那現在我直接上傳張不夠數歲的ID CARD 那不就是自打嘴巴?!
作者: mkt000    時間: 2009-6-13 23:33

一個人可同時擁有二個帳戶嗎?
作者: pypy125    時間: 2009-6-16 21:48

引用:
原帖由 iam4 於 2009-6-13 00:30 發表

對,我虛報了年齡,因為注冊的時候說不夠18歲不給注冊
那現在我直接上傳張不夠數歲的ID CARD 那不就是自打嘴巴?!
那你可能得緩緩了....
作者: mkt000    時間: 2009-6-19 23:41

今日想用Bank Transfer時看到手續費要成35hkd即時呆倒了,
不是$0.50 USD 嗎?
作者: wcyl    時間: 2009-8-13 17:36

我想問下,ap系吾系一定要認証左先可以收錢?

作者: zzlaz    時間: 2009-8-14 18:57

引用:
原帖由 wcyl 於 2009-8-13 17:36 發表
我想問下,ap系吾系一定要認証左先可以收錢?
唔係
作者: 24196419    時間: 2009-9-30 15:16

係唔係一定要認証左先可以比錢人?
作者: YAN=D    時間: 2009-9-30 16:11

引用:
原帖由 24196419 於 2009-9-30 15:16 發表
係唔係一定要認証左先可以比錢人?
唔係
只係認證左第日有咩事(e.g.refund返d錢)都方便d
作者: moneywantme    時間: 2009-9-30 16:15

咁係唔係一定要認證左先可以withdraw???
好似話 唔認證 withdraw一次就會ban ac>>
作者: 24196419    時間: 2009-10-21 15:03

我想問 我個acc
唔小心把 First Name 個名 同 Last Name 個名掉轉左
佢又無得比我改 咁點算?

作者: todoroki    時間: 2009-12-8 17:36

我想問一問...如何入錢到AP的帳戶裡??
可以用信用卡儲值的嗎??
作者: slw070    時間: 2009-12-8 20:54

好了啊!我学习到了!!哈哈!这回可以发帖了吧。
作者: Lance    時間: 2009-12-17 12:22

我有兩個E-MAIL
如果要人比錢, 咁係唔係比其中一個E-MAIL就可以?
作者: 44188197    時間: 2009-12-27 14:52

請問姓名是要打中文還是英文呢?
作者: 思球嘜    時間: 2009-12-29 10:52

當然英文啦
作者: 思球嘜    時間: 2009-12-29 10:53

引用:
原帖由 Lance 於 2009-12-17 12:22 發表
我有兩個E-MAIL
如果要人比錢, 咁係唔係比其中一個E-MAIL就可以?
任何一個
作者: 44188197    時間: 2010-1-1 02:18

請問拿到這支票,在台灣要去哪邊兌換呢?要本人去嗎?要帶哪些證件?

另外好像說要傳送證件給他們認證過才能領錢嗎?

作者: OneGlobal    時間: 2010-1-1 02:44

请问认证过程需要几天?
已经upload了Photo ID和Proof Of Address,如果拨电话给AP会使认证过程更快吗?
作者: chungho731    時間: 2011-11-6 00:58

請問我住係香港..
AP 係咪可以寄票去HK 唔收手續費???
作者: tinon2003    時間: 2011-11-6 08:49

引用:
原帖由 chungho731 於 2011-11-6 00:58 發表
請問我住係香港..
AP 係咪可以寄票去HK 唔收手續費???
香港依家冇咗支票付款啦
作者: 八門    時間: 2012-5-1 15:52

引用:
原帖由 tinon2003 於 2011-11-6 08:49 發表

香港依家冇咗支票付款啦
咁請問香港點拎錢
而家仲需唔需要實名認證先可以入錢/拎錢
作者: ttrr3223    時間: 2012-5-1 16:28

如果你有多餘的ap, 可以賣給我啊, 我用港幣跟你收!!
作者: carmen3326    時間: 2012-6-12 12:18

咁e+香港冇左支票收款,咁會透過咩??(收唔收手續費)
又洗唔洗verify呢?
因為我就黎18歲..我見到前面有人post話未夠18不能註冊
作者: elstudio    時間: 2012-7-16 09:08

引用:
原帖由 carmen3326 於 2012-6-12 12:18 發表
因為我就黎18歲..我見到前面有人post話未夠18不能註冊
所有可以賺錢打工需要到金錢轉交的行為都是需要十八歲以上
不論你申請信用卡定 Paypal Account....

歡迎光臨 香港網賺 :: 創富山莊論壇討論區 (http://www.wi-earn.com/) Powered by Discuz! 6.0.0